Food

De grootste industrie van Nederland

De voedingsmiddelenindustrie had in 2017 een omzet van zo’n € 83,2 miljard beschouwd als de grootste industrie van Nederland. Het bestaat uit bedrijven die op industriële schaal grondstoffen tot voedingsmiddelen verwerken. Dit kunnen grote concerns als Heinz en Unilever zijn, maar ook middelgrote en kleinere bedrijven. Deze laatste zijn vaak gespecialiseerd, bijvoorbeeld in de vleeswaren- of suikerindustrie. Naast private bedrijven zijn er coöperatieve voedselproducenten, bijvoorbeeld de Suiker Unie of Campina.

Export

Het grootste deel van de omzet van de Nederlandse voedselindustrie komt uit export. De wereldwijde bevolking neemt toe, vooral in Azië, Zuid-Amerika en Afrika. In Noord-Europa neemt de bevolkingsgroei echter af, waardoor omzetstijgingen vooral uit andere gebieden zullen komen. Maar de verwachting is ook dat er steeds meer lokaal geproduceerd zal worden, met zogenaamde “local-for-local”-markten, die een radius van zo’n achthonderd kilometer hebben.

Verduurzaming van de voedselindustrie

Dit lokale produceren is één vorm van verduurzaming van de voedingsmiddelenindustrie. Maar de vraag naar duurzaam voedsel stijgt en fabrikanten doen er alles aan om hieraan te kunnen voldoen. Bijvoorbeeld in de veehouderij, waar dierenwelzijn en minder milieubelasting belangrijke kwesties zijn, of in de cacao-industrie, waar steeds meer eerlijke handel plaatsvindt. Ook het verwerken van grondstoffen gebeurt op steeds duurzamere wijze, onder andere door te investeren in machines die op zonne-energie werken.

Food - Branches - Machinefabriek Westerhof

Warenwet

De toenemende vraag naar voedsel heeft echter een vervelende consequentie: het wordt voor producenten soms interessant om te frauderen met voedsel. Zo is er paardenvlees als rundvlees verkocht en werd honing vermengd of, in sommige gevallen, zelfs vervangen door suikerwater. En bij groenten, fruit en oliën werd gesjoemeld met het land van herkomst. Om dit te voorkomen, en ter bescherming van consument én producent, moeten alle bedrijven voldoen aan de Algemene Levensmiddelen Verordening (ALV), ook wel Warenwet genoemd. Hier staan onder andere regels over hygiënische bereiding, verpakking en opslag van levensmiddelen in.

De hoogste kwaliteit

Bij Machinefabriek Westerhof BV zijn we compleet uitgerust om machines en componenten voor de voedingsmiddelen te ontwerpen en produceren. We beschikken over een eigen, gespecialiseerde RVS-afdeling voor het realiseren van installaties en constructies van de hoogste kwaliteit - die uiteraard voldoen aan de strenge eisen van de sector.

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Bekijk dan onze website of neem contact met ons op via telefoonnummer 0881 222 680, mail naar info@westerhofbv.nl of vul ons contactformulier in.